Doen in plaats van dromen

Een jaar lang zette Jonathan Bennink alles opzij om zijn droom waar te maken: werken bij Lego. De volharding van de alumnus industrieel ontwerpen werd beloond met een baan als senior concept designer in Denemarken.

Direct na zijn studie begon Jonathan Bennink met een eigen designbureau. Maar na een paar jaar was de uitdaging eraf. Toen de alumnus met Kerst 2012, zoals elk jaar een Lego-set voor zichzelf kocht, besloot hij dat hij bij het Deense bedrijf wilde werken. “Ik ben mijn hele leven al fan van de blokjes. Alleen tijdens mijn puberteit was het natuurlijk niet cool om met Lego te spelen. Maar nu mag het weer!”

Het is lastig om bij Lego binnen te komen, het bedrijf krijgt vanuit de hele wereld reacties op vacatures. Daarom pakte Bennink het grondig aan. “Ik deed een project voor Lego zonder dat ze het wisten: een jaar lang werkte ik aan ideeën voor het combineren van fysieke Lego met videogames.”

Speelgoed ontwerpen
Via LinkedIn nam hij contact op met de marketingdirecteur van het bedrijf. Na meerdere pogingen werd Bennink uitgenodigd om zijn ontwerp te presenteren in Denemarken. En met succes. “Ik kende niemand binnen Lego en ik had ook geen ervaring met het ontwerpen van speelgoed. Maar als je doet in plaats van droomt dan kan het.”

Nu werkt Bennink zijn oorspronkelijke project verder uit in onder andere de Lego Dimensions producten. “Daarmee creëren we one-reality ervaringen, waarbij er geen scheiding meer is tussen de fysieke en digitale omgeving. Door speciale chips in de blokjes komen Legopoppetjes via de Toy Pad tot leven in een videogame. Zo kunnen kinderen met hun zelfgebouwde Legofiguren spelen op de Xbox, PlayStation of Wii. In de toekomst willen we dit uitbreiden, zodat naast de poppetjes ook andere Legobouwwerken van invloed zijn op de game. Maar dat is nog een grote uitdaging.”

Spin in het web
Tijdens zijn opleiding aan de UT leerde Bennink dat je als industrieel ontwerper de spin in het web van allerlei disciplines bent. “Dat is in mijn functie daadwerkelijk het geval. Zo werk ik met story writers en game developers, maar ook met mensen van de veiligheid- en productieafdelingen. Als generalist pas ik perfect bij deze baan.”

Magazine voor Alumni en Relaties – Universiteit Twente – Winter 2016/2017