“Ik ben breed opgeleid en heb daar veel aan gehad”

Een internationale carrière. Dat wilde Boet Kreiken toen hij in 1976 begon aan zijn studie bestuurskunde in Twente. En dat lukte: al jaren bereist hij de wereld, als topmanager van KLM.

Internationale ambitie heeft Kreiken niet van een vreemde. Zijn ouders woonden en werkten in verschillende landen en zijn eerste levensjaren bracht hij in Zuid-Afrika door. Zijn vader was bedrijfseconoom en later rector van de Technische Hogeschool Twente, de voorloper van de UT. Door hem kwam de kleine Boet al vroeg bij bedrijven over de vloer: “Als kind mocht ik met mijn vader mee op zijn zakenreizen naar steden als Londen en New York. Dan ging ik mee naar zijn afspraken en wachtte in de hal van grote organisaties tot hij klaar was met zijn meetings.”

Economie, mens en politiek
Kreiken behoort tot de eerste lichting bestuurskundigen in Nederland. Het begin van zijn studie vond hij lastig: “Het was een hele nieuwe opleiding, dus we waren eigenlijk proefkonijnen. Ik miste samenhang tussen de vakken. We kregen wiskunde van een wiskundeprofessor, rechten van een professor in de rechten. Iedereen gaf zijn eigen discipline.” Toch leerde hij in de loop van zijn opleiding steeds beter verbanden leggen en vond hij de richting die hem aansprak: de combinatie van economie, mens en politiek. “Ik ben heel breed opgeleid en daar heb ik veel aan gehad.”

Kreiken bouwde een actief studentenleven op. Hij woonde in Huize ’t Pott aan de Oldenzaalsestraat en maakte daar vrienden voor het leven. Elke twee jaar gaan ze nog samen op reis. “Het liefst naar plekken die wat minder voor de hand liggen: Iran, Spitsbergen, Papoea Nieuw Guinea.” Als drummer in een bandje trad Kreiken regelmatig op in de Vestingbar en op feestjes. Drummen doet hij nog steeds, maar niet meer op studentenfeestjes. Laatst stond hij met zijn jazzband The Watermelon Men in Carré. “Maar we speelden slechts in de foyer hoor!”

Verschillende functies
Bij Airbus Industries in Toulouse studeerde hij af op internationale industriële samenwerking. Sindsdien heeft hij de luchtvaart niet meer verlaten. Hij ging in dienst bij de Luchtmacht en kwam daarna terecht bij KLM waar hij verschillende leidinggevende functies had: van Cargo, IT en Pricing & Revenue management, tot Chief Information Officer en Area Manager van Azië en Midden- en Zuid-Amerika. “Ik kon toen letterlijk zeggen: ik ben geboren in Afrika, ik woon in Europa en ik werk in Azië en Zuid Amerika.”

Goede verbinding
Nu werkt Kreiken voornamelijk in Europa, als directeur van KLM Cityhopper. De grootste regionale luchtvaartmaatschappij van dit continent is goed voor zo’n 100.000 vluchten per jaar naar 58 Europese steden. Ook is hij President van de European Regions Airline Association, de brancheorganisatie van 195 regionale vliegtuigmaatschappijen en andere spelers in de luchtvaart.

Volgens de UT-alumnus is een goede verbinding tussen steden cruciaal voor de ontwikkeling van Europa. “Het zorgt ervoor dat de meer geïsoleerde plaatsen cultureel en economisch aantrekkelijk blijven. Ik vind het heel gaaf dat ik daar een bijdrage aan lever. Sowieso vind ik de luchtvaart een prachtige branche om in te werken. In een groot internationaal bedrijf als KLM adem je letterlijk mee met de wereld. Ik werk met topprofessionals, heb te maken met de klanten, de technici, het cockpit- en cabinepersoneel en partners door heel Europa. Door mijn opleiding kan ik hierop inspelen. Ik heb verstand van politiek en begrijp hoe het werkt in de EU en welke economische, technische en maatschappelijke ontwikkelingen er spelen. Het is uitdagend en soms ook zwaar werk, maar ik doe het met veel plezier.”

Voetsporen
Sinds kort is Kreiken ook een van de officiële ambassadeurs van de UT. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, die na zijn vertrek bij de UT ook lang betrokken bleef bij zijn universiteit. “Het is belangrijk om elkaar scherp te houden over wat er speelt en welke kansen en ontwikkelingen zich voordoen. Zo kunnen we kunnen we continu blijven innoveren. Ik vind het eervol dat ik dat mag doen wil graag een betekenisvolle bijdrage leveren aan de universiteit.”

In Magazine voor Alumni en Relaties – Universiteit Twente – winter 2016/2017