“Mede door de UT ben ik geworden wie ik ben”

UT-alumnus Peter Riezebos (38) is kunstenaar, schrijver en multidisciplinair wetenschapper woonachtig in China. Ondanks de afstand tot Twente blijft hij zich verbonden voelen met de universiteit. Met zijn Fonds op Naam wil hij studenten helpen om te studeren op de manier die bij hen past.

Vlak voor ons telefoongesprek stuurt Peter Riezebos een foto van de imposante skyline van Shanghai, zijn uitzicht. “Ik zit er klaar voor,” staat erbij. Eigenlijk zou hij nu sporten met zijn personal trainer, maar dat heeft hij verzet. De kunstenaar heeft een volle agenda. Zijn schilderwerk is populair over de hele wereld. Hij gaat vliegtuig in, vliegtuig uit voor exposities, boekpresentaties, veilingen en schildersessies. Van China, naar Amerika, naar Nederland en weer terug. Tussendoor doet hij ook nog promotieonderzoek. “Ik heb die druk nodig, anders verveel ik me snel.”

Inhaalslag
Het leven van de alumnus kende geen makkelijke start. Hij paste niet binnen het schoolsysteem en was een ‘onhandelbare’ leerling. Leraren wisten niet wat ze met hem aan moesten. Hij stond vaak op de gang, bleef zitten op de mavo en werd twee keer van het mbo gestuurd. Een ernstige depressie leidde tot een klinische opname van een jaar. Hij kreeg onder meer de diagnoses Asperger en ADHD. “Met dokters en psychiaters kwam ik erachter dat er veel gebeurde in mijn hoofd, maar dat er ook veel potentie in zat.”

De liefde bracht Riezebos naar de UT. Zijn vrouw Lindy woonde destijds in Haaksbergen en studeerde commerciële economie aan Saxion. “Zij stimuleerde mij om het onderwijs weer op te pakken.” Tussen 2006 en 2014 studeerde hij psychologie en communicatiewetenschap, volgde twee minors en een premaster wijsbegeerte, voltooide het honoursprogramma voor excellente studenten én deed een avondstudie bedrijfsadministratie aan het hbo.

“Noem het een inhaalslag, bewijsdrang. Als je vanuit een neerslachtige naar een positieve situatie gaat en je lijkt ineens in staat om veel meer te kunnen, dan grijp je dat ook aan,” zegt hij over zijn keuze om meerdere opleidingen tegelijk te doen. “Daarnaast is mijn interesse heel breed. Toen ik ontdekte wat voor mij werkt en waar mijn talenten liggen, kwam ik erachter dat ik het eigenlijk heel leuk vind om de wereld te begrijpen en vanuit een multidisciplinair perspectief zaken met elkaar te verbinden. Maar dat moet dan wel met de spelregels en randvoorwaarden die voor mij gelden.”

Steun en flexibiliteit
Die ruimte kreeg hij op de Universiteit Twente. Riezebos was weinig in de collegezaal te vinden, maar deed in plaats daarvan extracurriculaire projecten, schreef mee aan publicaties en presenteerde zijn onderzoeken op conferenties in het buitenland. “Ik kan niet goed stilzitten en luisteren. Als ik naar een college van twee uur ging, was ik voor acht uur moe. Maar gaf je mij een vraagstuk waarvoor ik zelf de boeken in moest duiken, dan verzette ik acht uur werk in twee uur.”

Tijdens zijn studietijd vond hij vreugde in zijn leven, vertelt de alumnus. “Ik leerde mensen kennen die mij steunden en heel flexibel waren, zo kon ik optimaal floreren.” Daarom besloot hij wat terug te doen. “Ik heb zoveel ontvangen van de universiteit. Mede door de vorming aan de UT ben ik geworden wie ik ben, dat laat je niet zomaar los.”

Met het Peter Riezebosfonds wil hij studenten met leerproblemen ondersteunen. “Ik weet als geen ander hoe uitdagend het leven is als je worstelt met mentale obstakels.” Een student die niet goed functioneert in collegezalen of werkgroepen, kan bijvoorbeeld een beurs aanvragen om thuis een werkplek te creëren. Maar ook leergierige studenten die extracurriculaire activiteiten willen ondernemen, kunnen aanspraak maken op het fonds. “Ik heb ontzettend veel geleerd van de internationale conferenties waar ik ben geweest tijdens mijn studie. Maar, daar is geld voor nodig. Ik heb regelmatig geworsteld om bedragen voor vliegtickets bij elkaar te krijgen. Ik vind het belangrijk dat daar iets voor is. Als iemand ervan leert en er plezier in heeft dan draag ik daar graag aan bij.”

Magazine voor Alumni en Relaties – Universiteit Twente – Zomer 2018